phone mail more_horiz
Budapestpszichológia Logo
 
https://budapestpszichologia.hu/images/articles/54/bipolaris-zavar-manias-depresszio.jpg

Egyszer fent, egyszer lent - a bipoláris zavar

A bipoláris zavar – közismert nevén: a mániás depresszió – a hangulatzavarok közé tartozik. Ez egy kétpólusú betegség, mely során lehangolt és felhangolt epizódok váltakoznak. Ezeknek a depressziós és hipomániás (vagy mániás) szakaszoknak a váltakozása pusztító hatással lehet betegre és környezetére egyaránt.

Mindenkire jellemzőek valamennyire a hangulatingadozások, kire jobban, kire kevésbé. A bipoláris zavar azonban egészen mást jelent. Az ok nélkül jelentkező szélsőségesen lehangolt állapot jelentősen megnehezíti az életvitelt, a hipománia (enyhe mánia) kockázatos és felelőtlen döntésekhez vezethet, a mániás szakasz pedig életveszélyes is lehet. Tehát, ha úgy érezzük, ok nélkül ingadozik a hangulatunk, nem szükséges egyből bipoláris zavarra gondolnunk. A tüneteket olvasva lehet könnyen magádénak érezheted ezt a diagnózist, de légy óvatos, ne diagnosztizáld önmagad vagy mást. A diagnózis felállítását mindig hagyd szakemberre.

A bipoláris zavar előfordulása

A bipoláris zavar előfordulási gyakorisága 0,5-1,5% a világ legtöbb országában. A tizenéves kor végén vagy a húszas évek elején kezdődik, a kései indulás meglehetősen ritka. Az öngyilkosság előfordulása nagyon gyakori ebben a kórképben: 10-15% az öngyilkosságot megkísérlők aránya. Két típusát különítik el.

Bipoláris I.

Bipolárás I. zavar esetén a depressziós epizódok között teljes mániás időszakok is előfordulnak. Ugyanakkor, a zavar diagnózisához legalább egy mániás vagy kevert epizód kritériumainak kell csak teljesülnie.

Átlagos hangulatingadozás (piros) és bipoláris I.

Mániás epizód diagnózis kritériumai

Abnormálisan és tartósan emelkedett irritábilis hangulattal jár melyhez abnormálisan vagy tartósan fokozott célirányos tevékenység társul. Legalább 1 héten át tart, és a nap legnagyobb részében szinte mindennap fennáll.

Az alábbi tünetek közül 3 vagy több tünetnek dominánsan meg kell jelennie, és ez változást kell, hogy jelentsen a személy szokásos viselkedéséhez képest. 

  • Felfokozott önértékelés vagy grandiozitás
  • Csökkent alvásigény
  • Beszédesség vagy folyamatos beszédkényszer
  • Gondolatrohanás, gondolattorlódás a személy saját élménye alapján
  • Könnyen terelhető a személy figyelme
  • Célirányos tevékenység fokozott végzése vagy mozgásos gátoltság
  • Túlzott részvétel kellemetlen következmények rizikóját hordozó tevékenységekben (meggondolatlan költés, szélsőséges szexualitás)

A tünetek erőssége a társas-szociális vagy munkahelyi működés jelentős károsodását okozza. A mániás szakasz mellett megjelenő depressziós epizód kritériumait ebben a cikkünkben találod meg.

Instabil és veszélyes állapot.

Kevert fázis esetén egyszerre jelentkeznek a mánia és a depresszió tünetei. Ez egy különösen instabil és veszélyes állapot, melynél megnő a fizikai sérülés és az öngyilkosság veszélye is.

Bipoláris II.

Bipoláris II. zavarnál a depressziós tünetek mellett csak enyhébben felhangolt hipomán időszakokat lehet észlelni. A hipomániás állapotban lévő emberek képesek elboldogulni a hétköznapi életben, és megőrzik képességüket az összefüggő, logikus gondolkodásra.

A zavar diagnózisához legalább egy hipomániás epizód és legalább egy major depresszív epizód kritériumainak kell teljesülni. Emellett fontos a diagnózishoz, hogy sosem alakult ki mániás epizód a személynél.

Átlagos hangulatingadozás (piros) és bipoláris II. 

A hipomán epizód diagnosztikai kritériumai mértékükben térnek el a mániás epizódétól, hiszen ez a zavar nem okoz társas-szociális vagy a munkahelyi működésben jelentős károsodását, de legalább 4 egymást követő napon át tart és a nap legnagyobb részében csaknem mindennap fennáll.

Látható, hogy a bipoláris I. súlyosabb állapot, mint a bipoláris II. Az utóbbi még enyhébb formájának tekinthető betegségnek külön neve van, ez a ciklotímia, amiről itt olvashatsz.

Terápiás lehetőségek a bipoláris zavar kezelésére

Farmakoterápiával kombinált pszichoterápiával hatékony eredményeket lehet elérni a zavar kezelésében, azonban a betegségbelátás hiánya, a terapeuta leértékelése, illetve az acting out viselkedések megnehezítik a terápiák sikerességét.

Ha hangulatod hullámzása és szélsőséges megnyilvánulásai aggasztanak, nem érzed jól magad a bőrödben fordulj hozzánk bizalommal.

A Budapest Pszichológia munkatársai várnak egy ingyenes orientációs beszélgetésre.

A hangulatzavarok típusait diagramokkal összefoglaló cikkünket pedig itt olvashatod.

Rendkívüli dolgokban hisznek - a szkizotip személyiségzavar

Szokatlan hiedelmek jellemzik őket, és az elidegenedettség miatt irreális és jelentéktelen számukra az élet.

Dézsi Gyöngyi

Pszichológus, képzésben lévő pár- és családterapeuta