phone mail more_horiz
Budapestpszichológia Logo
 
https://budapestpszichologia.hu/images/articles/58/ciklotimia.jpg

Változó hangulatok fogságában - a ciklotímia

A ciklotímia a bipoláris zavarhoz hasonló, tartós hangulatingadozásokkal járó zavar, enyhébb megjelenési formájú tünetekkel. A hangulatingadozások mértéke kevésbé szélsőséges, de ciklikussága hosszabb időszakon keresztül fennáll és akadályoz az egészséges életvitelben.

Korábbi cikkünkben volt már szó a bipoláris zavarról és típusairól, mely során lehangolt és felhangolt epizódok váltakoznak. Mindenképp olvasd el, mert szükséges a ciklotímia megértéséhez, hiszen a ciklotímia a bipoláris hangulatzavarokhoz hasonló betegség. A fő különbség a bipoláris zavarokhoz képest a tünetek enyhébb megjelenési formájában található.

Bipoláris érzelmi hullámzás, enyhébb formában

Az alacsony fekvésű hangulat és a felfokozott affektív állapotok hosszantartó, de enyhébb mértékű váltakozása szintén egy, a hangulatzavarok közé tartozó pszichés betegség tüneteit rejti. Ciklotímiával önszántukból ritkán fordulnak szakemberhez az emberek segítségért, és nehezen maradnak benne a terápiában is.

A ciklotímia előfordulása

Előfordulása felnőtt populációban 0,4 - 1%. Gyakran társul bordeline személyiségzavarral. A betegség kezdete a késői tizes évekre tehető.

A ciklotímia diagnosztikai kritériumai

A diagnosztikai kritériumok szerint, a ciklotímia tünetei legalább két évig fennállnak. Ezalatt számos olyan hipomániás tünetekkel jellemezhető időszak ismétlődik, melyek esetében nem teljesülnek a hipomániás epizód teljes kritériumai; illetve számos olyan depressziós tünetekkel jellemezhető időszak is van, melyek során a depresszív epizód teljes kritériumai sem teljesülnek. Ezalatt az idő alatt a tünetek legalább az idő felében fennállnak, és két hónapnál hosszabb ideig nem tünetmentes a személy.

Ritkán fordulnak szakemberhez, és nehezen maradnak benne a terápiában is.

A tünetek klinikailag jelentős szenvedést okoznak, vagy társas, szociális, munkahelyi, esetleg más fontos területek működését károsítják.

A tüneteket olvasva, lehet könnyen magádénak érezheted ezt a diagnózist, de légy óvatos! Ne diagnosztizáld önmagad vagy mást. A diagnózis felállítását mindig hagyd szakemberre.

A ciklotímia kezelése

Kezelése azonos a bipoláris zavaréval. Farmakoterápia, pszichoterápia vagy a kettő kombinációja hatékony megoldást biztosíthat a zavar kezelésében. Amennyiben hangulatod labilitása nyomaszt, és nem érzed jól magad a bőrödben, fordulj hozzánk bizalommal!

A hangulatzavarokkal kapcsolatos cikkeink listáját itt találod.

Minden, amit a hangulatzavarokról tudni érdemes

Ebben a posztban könnyen érthető leírásokat olvashatsz olyan betegségekről, amiket összefogóan hangulatzavaroknak nevezünk.

Turnyánszki Henriett

Pszichológus, tanácsadó szakpszichológus, integratív terapeuta jelölt, sématerapeuta jelölt, gyászfeldolgozó specialista, tréner