phone mail more_horiz
Budapestpszichológia Logo
 
https://budapestpszichologia.hu/images/articles/61/hangulatzavar-bezartsag.jpg

Minden, amit a hangulatzavarokról tudni érdemes

Ebben a cikkben össze szeretnénk foglalni azokat az információkat, amiket a hangulatzavarokról érdemes tudni. Ha valamelyik zavar mélyebben érdekel, további információkat találhatsz róluk az egyes betegségeknél található linkekre kattintva.

A hangulatzavarok fő tüneti képe a hangulat tartós eltolódása valamely szélső irányba. Az érzelmek feletti kontroll csökken, melyet a környezeti tényezők nem, vagy szinte alig tudnak befolyásolni. Ez az állapot együtt jár a viselkedés, az érzelmi reakciók, gondolkodás és a vegetatív funkciók változásával. Gyakran károsodhat a fizikai és szellemi teljesítmény, valamint negatív hatással lehet a szociális kapcsolatokra is. 

A hangulatzavarok közé az alábbi pszichés betegségek tartoznak:

Major depresszió

A major depresszív zavar olyan betegség, amit több mint két hétig tartó, a legtöbb szituációban fennálló súlyos lehangoltság jellemez. A diagnózist kizárólag képzett szakember állíthatja fel, a betegség bővebb leírását itt olvashatod. A depresszió lehet unipoláris vagy bipoláris jellegű, unipoláris megjelenése esetén pedig egyszeri vagy visszatérően ismétlődő.

Átlagos hangulatingadozás (piros) és unipoláris major depresszió

 

Bipoláris II.

Bipoláris II. zavarnál a depressziós tünetek mellett csak enyhébben felhangolt hipomán időszakokat lehet észlelni. A hipomániás állapotban lévő emberek képesek elboldogulni a hétköznapi életben, és megőrzik képességüket az összefüggő, logikus gondolkodásra.

Átlagos hangulatingadozás (piros) és bipoláris II. 

 

Bipoáris I.

Bipolárás I. zavar esetén a depressziós epizódok között teljes mániás időszakok is előfordulnak. A mánia a hipomániánál egy jelentősen súlyosabb állapot, ami abnormálisan és tartósan emelkedett irritábilis hangulattal jár. Ugyanakkor, a zavar diagnózisához legalább egy mániás vagy kevert epizód kritériumainak kell csak teljesülnie.

Átlagos hangulatingadozás (piros) és bipoláris I.

A bipoláris zavarról bővebben itt olvashatsz.

Disztímia

A disztímia tartósan fennálló depresszív zavar, mely mértéke és az epizódok hossza nem elegendő a depresszió diagnózisához. A depressziós hangulat a nap legnagyobb részében, szinte minden nap jelentkezik, szubjektív beszámoló vagy mások megfigyelése alapján legalább 2 évig.

A disztímiáról bővebben itt olvashatsz.

Átlagos hangulatingadozás (piros) és disztímia

Ciklotímia

Az alacsony fekvésű hangulat és a felfokozott affektív állapotok hosszantartó, de enyhébb mértékű váltakozása szintén egy, a hangulatzavarok közé tartozó pszichés betegség. A fő különbség a bipoláris zavarokhoz képest a tünetek enyhébb megjelenési formájában található. 

A ciklotímiáról bővebben itt olvashatsz.

Átlagos hangulatingadozás (piros) és ciklotímia

 

Minden, amit a személyiségzavarokról tudni érdemes

A személyiségzavar szó hallatán sokakban egy ijesztő kép jelenik meg egy pszichiátriai ápoltról.

Gábor Hajnalka

Pszichológus, pedagógiai szakpszichológus