phone mail more_horiz
Budapestpszichológia Logo
 
https://budapestpszichologia.hu/images/articles/19/erzelmeid-asszertiv-kifejezesevel-elerheted-a-celjaid.jpg

Érzelmeid asszertív kifejezésével elérheted a céljaidat

A munkám során gyakran találkozom olyan kliensekkel, akiknek problémát okoz a saját igényeiknek a kifejezése, és nehezen állnak ki önmagukért. Ennek hátterében gyakran az áll, hogy nem akarnak konfliktusba keveredni a környezetükben élőkkel. Tartanak attól, hogy komoly negatív következményekhez vezethet a konfliktus, akár a kapcsolat is megszakadhat az adott személlyel.

Az önérvényesítés pszichológiája

A következőkben az asszertív, avagy önérvényesítő kommunikációt fogom bemutatni röviden, mely segítségül szolgálhat azokban a helyzetekben ahol fontos, hogy kiállj magadért, és kifejezd a saját igényeidet.
Önérvényesítő kommunikáció más néven asszertív kommunikáció a latin asserere szóból ered, melynek jelentése állítani, kijelenteni. Asszertív kommunikáció során magabiztosan és határozottan kijelentünk egy tényt vagy véleményt. Asszertív kommunikáció által képessé válhatsz az asszertív viselkedésre, melynek célja magabiztos és határozott viselkedéssel elérni, hogy mások elfogadják érzéseidet, gondolataidat, igényeidet. Ezt, hogy elérd, fontos, hogy őszinte és nyílt kommunikáció útján fejezd ki a gondolataidat és érzéseidet a másik félnek.

Az asszertív kommunikáció három szabálya

Az asszertív kommunikáció három alapvető lépésből áll, melyet nem mindig könnyű, de nagyon fontos betartani.

1. Figyelj aktívan és jelezd a másik félnek, hogy megértetted a közlését
Amikor hallgatod a másik fél kommunikációját fontos, hogy nonverbális jelekkel is mutasd felé, hogy érdekel a mondandója. Fejezd ki verbálisan is, hogy megértetted a közlendőjét. Fogadd el az érzéseit, gondolatait. Azáltal, hogy együttérzel, empatizálsz a kommunikációs partnereddel, ő maga is nyitottabb lesz a te mondandódra.

2. Fejezd ki milyen érzések és gondolatok vannak benned
Fontos, hogy énközlésben kommunikálj. Ne azt mond el, hogy mi az, ami zavar a másik viselkedésben, csak az érzéseidre és a gondolataidra koncentrálj. Ezt a legegyszerűbb úgy kivitelezni, hogy a mondataidat úgy kezded, hogy ”Úgy érzem…” vagy ”Úgy gondolom…”

3. Mondd el, hogy mit szeretnél
Fejezd ki az igényeidet és szükségleteidet. Mond el mi az, amire vágynál az adott szituációban. Ne legyél szégyenlős, jogod van az érzéseidhez és jogod van ezeket kifejezni is.

Az asszertív magatartás elsajátítása időbe kerül

Elsőre talán nem is tűnik olyan nehéznek az asszertív önérvényesítő kommunikáció, ám ez egy csalóka gondolat, mert az érzelmileg nehezebb helyzetekben – főleg, ha feszültséggel is jár a kommunikáció – az ember hajlamos váltani a kommunikációs stílusok között. Ilyenkor alárendelődő vagy agresszív, esetleg passzív-agresszív kommunikációra váltunk.
Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy azáltal, hogy kifejezted az igényeidet a másik felé, attól még ő ugyanúgy kifejezheti a saját igényeit, melyek ütközhetnek a tieiddel. Ekkor fontos, hogy további kommunikáció útján jussatok el egy mindkettőtök számára megfelelő kompromisszumos megoldásig. 
A legfontosabb a gyakorlás, mert csak így fejlesztheted tovább az önérvényesítő képességedet és a környezeteddel ápolt kapcsolataidat. 

Minden, amit a hangulatzavarokról tudni érdemes

Ebben a posztban könnyen érthető leírásokat olvashatsz olyan betegségekről, amiket összefogóan hangulatzavaroknak nevezünk.

Hartai Krisztina

Sportszakpszichológus, autogén tréning gyakorlatvezető