phone mail more_horiz
Budapestpszichológia Logo
 
https://budapestpszichologia.hu/images/articles/10/ingyenes-pszichologus-budapesten.jpg

Ingyenes pszichológiai tanácsadás Budapesten

A lelki problémák, a testi betegségekhez hasonlóan, nem válogatnak kedvező időpontok között, bármikor lecsaphatnak ránk. Épp ezért előfordulhat, hogy professzionális segítségre van szükségünk akkor is, amikor épp nincs pénzünk. Magyarországon számos térítésmentes lehetőség van, amivel szakszerű segítséghez lehet jutni.

Társadalombiztosítás, pszichiátriai gondozók

Tulajdonképpen ez nem egy térítésmentes szolgáltatás, de addig, amíg biztosítva vagyunk és befizetjük a járulékokat, élvezhetjük az univerzális egészségügyi rendszer szolgáltatásait. Budapesten a kórházi pszichiátriákon és speciális intézeteken kívűl minden kerület rendelkezik egy saját pszichiátriai gondozóval.
A szakellátás igénybevételéhez nem szükséges háziorvosi beutaló, még az adott kerület lakosának sem kell lennünk. Az előjegyzés azonban minden esetben szükséges, az utcáról betoppant emberek csak időpontot kérhetnek.
Az előjegyzett időponton fogadni fog minket a gondozó egyik pszichiátere vagy pszichológusa, körülményektől függően, és természetesen térítésmentesen. Kiváló szakemberekkel találkozhatunk itt, de sajnos általában túl vannak terhelve. Érthető okokból ilyenkor csak a legsúlyosabb esetekkel tudnak hosszabban foglalkozni. A pszichiátriai gondozók országos listáját itt találod.

Amennyibben úgy érzed, sűrgős ellátásra van szükséged, a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézet Pszichiátriai Osztályára és a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának Felnőtt Sürgősségi Pszichiátriai szakambulanciájára is van lehetőséged időpontot kérni.

Mindemellett, dolgoznak pszichológusok a család- és gyermekjóléti központokban és iskolákban, illetve a nevelési tanácsadókban is.

Lelkisegély szolgálat

Igénybe vehetjük valamelyik ingyenesen hívható lelkisegélyszolgáltatást is. Számos alapítványnak van ilyen szolgáltatása, de szerencsére elegendő a Magyar Lelkisegély Telefonszolgálatok Szövetségének (LESZ) hívószámát tárcsázni (116-123). Innen a nap 24 órájában a leginkább megfelelő emberhez kapcsolnak minket, alapítványtól függetlenül. Amennyiben úgy érzed, krízishelyzetben vagy, mindenképp ide telefonálj, hiszen a nap 24 órájában kaphatsz azonalli segítséget, teljesen ingyen.

COVID-19 segítség

Önkéntes pszichológusok egy csoportja ingyenes segítségnyújtást biztosít azok számára, akiknek a világjárvány nagy lelki megterhelést jelent. További információ itt.

Depresszív mindennapok - a disztímia

A lehangolt, depresszív hangulat a mindennapok részévé válik, de a pesszimista szemlélet mögött egy pszichés betegség lapul.

Kocka Alexandra

Szexuálpszichológiai szakpszichológus