phone mail more_horiz
Budapestpszichológia Logo
 
https://budapestpszichologia.hu/images/articles/55/disztimia-szomoru-hetkoznapok.jpg

Depresszív mindennapok - a disztímia

A disztímiát a depressziónak egy kevésbé súlyos, ám hosszabb lefolyású változataként szokták definiálni. A lehangolt, depresszív hangulat a mindennapok részévé válik, és lehet nem is tűnik fel a betegségtől szenvedő személynek, hogy pesszimista szemlélete mögött valójában egy pszichés betegség lapul.  

Amikor a depresszív hangulat a mindennapok részévé válik

A kórósan elhúzódó boldogtalanság első hallásra talán nem tűnik különösebben nagy problémának, de ha jobban belegondolunk, egyikünk sem szomorú, kiüresedett hangulatában szokta hozni a legjobb formáját. A tünetek állandó jelenléte miatt a disztímiások gyakran nem is gondolnak arra, hogy lehet máshogy is élni, és mindezt a személyiségük részének gondolják. Sajnos, a disztímia megfelelő kezelése nélkül a tünetek idővel egyre súlyosabbá válhatnak.

Hajlamosít depressziós epizód kialakulására.

Disztímia diagnosztikai kritériumai

A disztímia tartósan fennálló depresszív zavar, mely mértéke és az epizódok hossza nem elegendő a depresszió diagnózisához.

A depressziós hangulat a nap legnagyobb részében, szinte minden nap jelentkezik, szubjektív beszámoló vagy mások megfigyelése alapján. Legalább 2 éven át jelen vannak a tünetek, és 2 hónapnál hosszabb időre nem szűntek meg. A tünetek klinikailag jelentős szenvedést vagy szociális, munkahelyi vagy más fontos életterület működésének károsodását okozzák.

Az időszak alatt az alábbiak közül 2 vagy több fennáll:

  • Rossz étvágy vagy túlzott evés
  • Álmatlanság vagy aluszékonyság
  • Csökkent energia vagy fáradtság
  • Alacsony önértékelés
  • Koncentrációs nehézség vagy döntésképtelenség
  • Reménytelenség-érzés

A tüneteket olvasva könnyen magádénak érezheted ezt a diagnózist, de légy óvatos, ne diagnosztizáld önmagad vagy mást. A diagnózis felállítását mindig hagyd szakemberre.

A disztímia hajlamosít depressziós epizód kialakulására, általában ekkor kérnek segítséget a betegek. A disztímiára rakódott depressziót dupla depressziónak is nevezik. A depresszióról bővebben itt olvashatsz.

A disztímia kezelése

Kezelése megegyezik a depresszió kezelésével. Hatékonyan lehet kezelni farmakoterápiával kombinált pszichoterápiával. A kezelése nem egyszerű feladat. A tünetek ugyan enyhébbek, mint a depresszió esetében, de az évek során annyira beleivódnak a beteg személyiségébe, hogy nehezebb megszüntetni őket.

Ha hangulatod alacsony fekvése nyomaszt, és nem érzed jól magad a bőrödben fordulj hozzánk bizalommal.

A hangulatzavarok típusait diagramokkal összefoglaló cikkünket itt olvashatod.

Egyszer fent, egyszer lent - a bipoláris zavar

A depressziós és mániás szakaszoknak a váltakozása pusztító hatással lehet betegre és környezetére egyaránt.

Sarkadi Bálint

A Budapest Pszichológia alapítója, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, szexológus tanácsadó