phone mail more_horiz
Budapestpszichológia Logo
 
https://budapestpszichologia.hu/images/articles/70/tarsas-fobia-c3.jpg

Szociális fóbia – társas szorongás

A szociális fóbia társas helyzetekben megjelenő erős szorongás félelem, mely során a személy mások figyelmének lehet kitéve. Ide tartoznak a társas interakciók, mások előtt történő étkezés, vagy mások előtt való szereplés. Nem zárkózottságot vagy félénkséget jelent, hanem az egyén helyzetéhez viszonyított irreálisan intenzív félelmet, szorongást.

A szociális szorongásos zavart szokták szociális fóbiának és társas szorongásnak, illetve társas fóbiának is nevezni, ilyenkor minden esetben ugyanarról a betegségről van szó. Pszichológiai szempontból vizsgálva a szorongás valamilyen vélt vagy valós veszélyhelyzetre adott reakció. Nem maguk a helyzetek váltják ki a szorongást, hanem azok értékelése. A szociális fóbia esetében más emberek közelsége váltja ki a szorongást, mert olyan félelmekkel jár, amiknek a súlyát vagy valószínűségét a beteg felnagyítja.

A szociális fóbia tünetei

A szociális fóbiával rendelkező személyek kerülik a társas helyzeteket, vagy csak intenzív félelem és szorongás árán képesek elviselni.  Ez akár olyan – másoknak teljesen hétköznapinak tűnő – helyzetekre is vonatkozhat, mint idegenek között sétálni vagy étkezni, beszélgetéseket kezdeményezni, vásárolni, telefonálni. Társas rendezvényeken inkább háttérbe húzódik, amennyiben valamilyen előre meghatározott időpontban kell részt vennie egy ilyen eseményen, már napokkal vagy hetekkel előtte szorongani kezd. A szorongás hátterében gyakran a negatív megítéléstől való félelem áll. Tart attól, hogy a szorongásának a jelei vagy viselkedése miatt a környezete elutasíthatja, kiközösíthetik, leértékelhetik. A személy szorongást keltő helyzetben elsősorban a szorongására figyel, ezért nehezen tud aktívan részt venni a szociális helyzetekben. Nehezen figyel a környezetére, magára fókuszál.

A szociális fóbiás egyénben a szorongás a következő testi tünetekkel is járhat: szívdobogás, remegés, izzadás, gyomortáji idegesség érzés, szájszárazság, hideg vagy meleg hullámok, elpirulás.

A szociális fóbia mellé idővel egyéb pszichés megbetegedések is társulhatnak. Egyéb szorongásos zavar, depresszió, alkoholizmus, esetleg egyéb szerhasználat is megjelenhet a betegeknél.

A szociális fóbia diagnózisa

A fentebb leírt tünetek mellett fontos diagnosztikai kritérium, hogy a személy szorongása és felelem a helyzethez képest irreálisan magas. Mindez jelentős szenvedésnyomást okoz a személy számára, károsítja a szociális vagy munkahelyi működését. A tüneteknek legalább 6 hónapja fenn kell állnia a diagnózis teljesüléséhez.

Nem érdemes azonban önmagunkat diagnosztizálni, hiszen, erre csak a megfelelő kompetenciákkal rendelkező szakember képes. Amennyiben úgy érzed, nehézséget jelent a mindennapi életviteledben a társas szorongás, a Budapest Pszichológia – Pszichológiai és Pszichoterápiás Központ kollégái készséggel állnak a rendelkezésedre.

A szorongásos zavarokról bővebben itt olvashatsz.

Igénylik a csodálatot – a nárcisztikus személyiségzavar

Elvárja, hogy helyette dolgozzanak, és igényli, hogy sokat dicsérjek is közben.

Kocka Alexandra

Szexuálpszichológiai szakpszichológus