phone mail more_horiz
Budapestpszichológia Logo
 
https://budapestpszichologia.hu/images/articles/69/generalizalt-szorongas.jpg

Mindent átható aggodalom – a generalizált szorongás

A generalizált szorongásos zavar lényege az aggodalom és fokozott szorongás, számos eseménnyel, tevékenységgel kapcsolatban, mint például a munkahelyi vagy iskolai teljesítmény, melyet úgy értékel a személy, hogy nehezen tud kontrollálni. Ennek az érzésnek intenzitása, gyakorisága, időtartama aránytalanul nagy,  ahhoz képest, amitől a személy tart. 

A generalizált szorongás hasonlít a pánikbetegséghez és a többi szorongásos zavarhoz, de egyértelműen elkülöníthető a többitől. Pszichológiai szempontból vizsgálva a szorongás valamilyen vélt vagy valós veszélyhelyzetre adott reakció. Nem maguk a helyzetek váltják ki a szorongást, hanem azok értékelése. Másképp fogalmazva: az a döntő a szorongás kialakulásában, hogy milyennek értékeli az adott személy a szituációt. Ebben az esetben az aggodalmaskodás, szorongás számos helyzetre, eseményre, akár az ember teljes életére kiterjed. Mindez nyugtalansághoz, fáradékonysághoz, koncentrációs zavarokhoz és ingerlékenységhez, alvászavarhoz vezethet.

Hasonló viselkedés változatos élethelyzetekben

A generalizált szorongással rendelkező személyek szinte egész nap aggódnak. Folyton idegeskednek jövőjük, környezetükben lévő fontos személyek jövője miatt. A szorongás miatt gyakran képtelenné válnak a feladataikra való koncentrálásra és elvégzésére. Állandóan idegeskednek valamin, miközben érzékenyen figyelik a környezet ingereit, reakcióit és saját belső állapotukat. Ennek az aggodalomnak, szorongásnak a kontrollálása fokozott nehézséget jelent a személy számára. A generalizált szorongásban szenvedők ritkán keresnek fel szakembert, mert problémáikat és félelmeiket saját képességeik hiányaként, saját hibájukként élik meg.

A szorongás testi tünetei

A generalizált szorongás a fentebb leírt mentális teherből adódóan fizikai tünetek széles skálájában nyilvánulhat meg. Gyakori tünetek: izomfeszülés, izomfájdalmak, remegés, izzadás, hastájéki fájdalmak, fejfájás, hányinger, hányás, hasmenés, heves szívdobogás érzése, szájszárazság, magas vérnyomás.

A generalizált szorongás kialakulása

A generalizált szorongás hátterében gyakran fokozott elvárás vagy veszteséggel kapcsolatos fenyegetés (pl.: munkahely elvesztése), esetleg korábbi kudarc élmény, vagy szociális kapcsolatokhoz kötődő csalódás áll. Jellemzően 20-30 éves kor között jelenik meg, általában lassan, fokozatosan terjed ki az ember életében. Nagyon gyakori betegség, egy amerikai kutatás szerint minden harmadik ember életében legalább egyszer átéli valamelyik szorongásos zavar tüneteit.

A generalizált szorongásos zavar diagnózisa

A diagnózis felállításához tüneteknek legalább 6 hónapja jelen kell lenniük a napok nagyobb részében. Nem érdemes azonban a saját írásom vagy mások leírása alapján önmagunkat diagnosztizálni, hiszen, erre csak a megfelelő kompetenciákkal rendelkező szakember képes. Amennyiben úgy érzed, nehézséget jelent a mindennapi életviteledben a szorongás, a Budapest Pszichológia – Pszichológiai és Pszichoterápiás Központ kollégái készséggel állnak a rendelkezésedre.

Nem bíznak senkiben – a paranoid személyiségzavar

A paranoid személyiségzavar az egész személyiséget átható bizalmatlanságban és gyanakvásban nyilvánul meg.

Bakondi Anikó

Pszichológus, szexuálpszichológiai szakpszichológus, life és business coach, tréner, jogász