phone mail more_horiz
Budapestpszichológia Logo
 
https://budapestpszichologia.hu/images/articles/16/potenciazavar-vagy-teljesitmenyszorongas.jpg

Potenciazavar vagy teljesítményszorongás?

A potenciazavar a szexuális diszfunkciók közül az egyik leggyakoribb jelenség a férfiak körében.  A szexuális együttlét során a merevedés vagy nem alakul ki vagy az együttlét során elmúlik az orgazmus elérése előtt. 

Győződj meg, hogy egészséges vagy

A legfontosabb teendő: kizárni a szervi problémát. Érdemes elmenni a háziorvoshoz egy kivizsgálásra, és érdemes meglátogatni egy urulógust is. Ha kizárható a szervi probléma, vagy egy esetleges kezelés után is fennáll a potenciazavar, akkor lelki eredetű lehet a probléma gyökere. 

Korábbi negatív tapasztalatok gátló hatása

A jelenség hátterében különböző tényezők állhatnak. Korábbi negatív szexuális élmények, félelem a kudarctól, ezek negatívan befolyásolhatják a szexuális teljesítményt. A kudarc miatti szorongás olyan erőssé válhat, hogy az illető akár maszturbációs helyzetben sem képes merevedésének az elérésére. 

Negatív spirál

Általában, amikor férfiak először tapasztalják ezt a problémát, gyakran a fáradtságnak vagy egyéb jól körülhatárolt tényezőknek tudják be. Azonban az első negatív esemény időről időre előjöhet: ”Volt az a helyzet, amikor nem tudtam teljesíteni, mi van, ha most is ez lesz?” Az idő előrehaladtával a szorongás odáig növekedhet, hogy az összes szexuális esemény
alkalmával megjelenik. Ez a negatív spirál odáig fajulhat, hogy a férfi az összes szexuális élethelyzetet inkább elkerüli.

Beszélj a problémádról

A férfiak általában nehezen beszélnek a problémáikról, és ez ebben az esetben különösen igaz. Az elkerülő viselkedés és a  probléma szőnyeg alá söprésének a következménye a párodtól való elidegenedéshez és a kapcsolatotok megromlásához vezethet.

Hatékony megoldás

A szexuális diszfunkciók, köztük a potenciazavar szerencsére hatékonyan kezelhető kognitív viselkedésterápiával. A terápia hatására képessé válhatsz újra uralni a merevedésed, és negatív szorongató gondolataidat is megszelídítheted. 

Ha nálad is merült már fel hasonló probléma, fordulj hozzánk bizalommal. Adj egy esélyt a változásra. 
Foglalj időpontot!

Rendkívüli dolgokban hisznek - a szkizotip személyiségzavar

Szokatlan hiedelmek jellemzik őket, és az elidegenedettség miatt irreális és jelentéktelen számukra az élet.

Böszörményi Luca

Pszichológus, klinikai szakpszichológus jelölt