phone mail more_horiz
Budapestpszichológia Logo
 
https://budapestpszichologia.hu/images/articles/25/paranoid-szemelyisegzavar.jpg

Nem bíznak senkiben – a paranoid személyiségzavar

A személyiségzavarok esetén olyan személyiségjegyek jelennek meg tünetként, melyek minden embernél jelen vannak, ám egyes tulajdonságok vagy fokozott mértékben vannak jelen, vagy nem jelennek meg egyáltalán, illetve más tulajdonságokkal együtt alkotják a pszichés zavar tüneti képét.

A paranoid személyiségzavar az egész személyiséget átható bizalmatlanságban és gyanakvásban nyilvánul meg. A paranoid személyiségzavaros emberek szeretik kontrollálni a szituációkat, kritikus, vádaskodó, előítéletes személyek. Érzékenyek a kritikával szemben, könnyen megsértődnek, jelentéktelen megnyilvánulásokat is negatív kritikaként észlelnek.

A diagnózis szerint, (melyet csak szakember állíthat fel), az alábbi tünetek jellemezhetik a paranoid személyiségzavarral rendelkező személyt.

  1. Gyanakszik, hogy mások kihasználják, ártanak neki vagy becsapják.
  2. Gyakran indokolatlanul kételkedik barátai vagy ismerősei megbízhatóságában.
  3. Nehezen bízik meg másokban. Indokolatlanul tart attól, hogy felhasználják ellene a kapott információkat.
  4. A pozitív megjegyzéseknek vagy eseményeknek is rejtett becsmérlő, fenyegető üzeneteket tulajdonít.
  5. Nem bocsátja meg a sértéseket, sérelmeket, mellőzéseket.
  6. Olyan támadásokat érzékel, melyek mások számára nem nyilvánvalóak és ezekre gyorsan, haraggal vagy ellentámadással reagál.

A személyiségzavar mögött a kisebbrendűségi érzés húzódik meg, melyhez megalázottság, szégyenérzet és depresszív érzések is társulhatnak. Ezeket erős énvédő mechanizmusaikkal kompenzálják, mely során másokra vetítik elégtelen tulajdonságaikat önértékelésük megóvása érdekében.

A terápia során a hangsúly a belső lelki attitűdökre és az érzésekre irányul. A terápia egyik célja, hogy a személy kapcsolatba lépjen negatív érzéseivel, mely által a paranoid gondolatok háttérbe szorulhatnak és kialakul a kapcsolat a zavar mögött húzódó negatív érzésekkel. Ilyenkor a betegek fokozott szorongást és depressziót élhetnek át.

A paranoid személyiségzavar tünetei mélyen gyökereznek, és átszövik az egész személyiséget. Emiatt a terápiák hatékonysága alacsony mértékű szokott lenni, a betegek gyakran kilépnek a terápiából.

A paranoid személyiségzavarban szenvedők szélsőséges módon sebezhetőek és könnyen kerülnek pszichotikus állapotba. Pszichózis esetén jellemző a téveseszmék kialakulása, erre fokozott figyelmet kell szentelni. A gyógyszeres terápia mellett a belátással rendelkező betegeknél a kognitív viselkedésterápia, és a dinamikus terápiák bizonyulnak hatékonynak.

A személyiségzavarokat összefoglaló írásunkat itt találod.

Depresszív mindennapok - a disztímia

A lehangolt, depresszív hangulat a mindennapok részévé válik, de a pesszimista szemlélet mögött egy pszichés betegség lapul.

Pénzes Krisztina

Pszichológus, képzésben lévő család és párterapeuta, CBT terapeuta jelölt, séma konzultáns jelölt