phone mail more_horiz
Budapestpszichológia Logo
 
https://budapestpszichologia.hu/images/articles/28/borderline-szemelyisegzavar.jpg

Csapongó érzelmek viharában – a borderline személyiségzavar

Lehet valaki iránt egyszerre mindent elárasztó imádatot és gyűlöletet érezni? Az érzelmeket nehéz irányítani. Az is előfordulhat, hogy elárasztanak egymásnak ellentmondó érzelmek, mely hatására összezavarodsz, és azt se tudod ki vagy valójában és mit szeretnél csinálni. Ez a kiszolgáltatott állapot a borderline személyiségzavarral élőkre fokozottan igaz. Számukra ez a kiszámíthatatlan és kusza állapot a mindennapoknak a része. 

A borderline személyiségzavar kiemelt szerepet kap a személyiségzavarok között. A szélsőséges tüneti kép miatt fokozott érdeklődés figyelhető meg a zavar iránt. Ennek következtében sokan tévesen borderline-nak diagnosztizálják magukat.   

A tüneti képhez tartozik a szélsőségesen instabil hangulat, a törékeny társas kapcsolatok és egy átható bizonytalanság az énképpel kapcsolatban. Gyakori hangulatingadozások mellett, a szilárd célok és a koherens életvitel hiánya figyelhető meg. Kapcsolataikra a függés és viharos konfliktusok szélsőséges váltakozása jellemző, melyhez önpusztító viselkedés társulhat.

A Borderline személyiségzavar diagnózisa

Kora felnőttkortól kezdve számos különféle helyzetben megnyilvánuló általános instabilitás az interperszonális kapcsolatokban, énképben, hangulatban. Jelentős impulzivitás mindent átható mintázata. A diagnózishoz legalább 5 tünetnek jelen kell lennie az alábbiak közül.

  1. Kétségbeesett igyekezet a valós vagy képzelt elhagyás elkerülésére.
  2. Instabil és egyben intenzív személyes kapcsolatok, melyeket az idealizálás és lebecsülés szélsőséges váltakozása jellemez.
  3. Identitászavar: jelentős és tartósan bizonytalan énkép vagy önértékelés.
  4. Impulzivitás legalább két potenciálisan önveszélyeztető vagy önkárosító területen (költekezés, fokozott szexualitás, függőség, veszélyes autóvezetés, falási rohamok).
  5. Ismétlődő öngyilkossági viselkedés, gesztusok vagy fenyegetések, önsértő viselkedés.
  6. Érzelmi labilitás a jelentős hangulati reakciók következtében (nyugtalanság, ingerlékenység, szorongás, mely néhány órától néhány napig tarthat).
  7. Belső üresség krónikus érzése.
  8. Inadekvát, intenzív harag vagy annak kontrollálási nehézsége.
  9. Átmeneti paranoid elképzelések vagy súlyos disszociatív tünetek.

Borderline személyiségzavar: család és párkapcsolat

A bordeline személyiségzavar általában nagy megterhelést jelent a zavarban szenvedő környezetének is. A borderline személyben ugyanis mások számára jelentéktelennek tűnő apróságokkal (például egy furcsa tekintetet vagy egy ártalmatlan nyelvbotlással) is ki lehet váltani, hogy a másik felé megnyilvánuló pozitív hozzáállás szélsőséges megvetésbe csapjon át. Olykor a környezetének a reakcióitól függetlenül is bekövetkezhetnek a szélsőséges hangulatváltozások, melyek impulzív reakciókat válthatnak ki a borderline személyben.

Van megoldás

A zavar előfordulása a nők körében jelentősen gyakoribb, nagyjából a teljes népesség 2-4%-át érinti ez a probléma. Megfelelő terápia mellett a zavar jól kezelhető. Hatékony eredményeket lehet elérni dialektikus viselkedésterápiával és a sématerápiával. Amennyiben úgy érzed, ilyen jellegű problémáid lehetnek, nyugodtan kérj hozzánk időpontot!

A személyiségzavarokat összefoglaló írásunkat itt találod.

Szárnyaló félelem - a repülésfóbia

A reálisnál sokkal súlyosabbnak ítélik meg a repüléssel kapcsolatos szituációk veszélyeinek mértékét.

Dudás Krisztián Sándor

Pszichológus, klinikai szakpszichológus jelölt, szupervizor