phone mail more_horiz
Budapestpszichológia Logo
 
https://budapestpszichologia.hu/images/articles/32/kenyszeres-szemelyisegzavar.jpg

A tökéletesség délibábját kergetik – a kényszeres személyiségzavar

Precízen dolgoznak, de érzelmileg megközelíthetetlenek. Fontosabb számukra a rend és a kontroll, mint az adott cselekvés vagy az abban résztvevők igényei. Mind a környezetük, mind saját maguk számára komoly nehézségeket okoznak a tüneteik. 

Olyan görcsösen ragaszkodnak a rendhez, a tökéletességhez, és a kontrollhoz, hogy elveszítik minden rugalmasságukat, és végül hatékonyságukat is.

Munkájukat magas szinten végzik, jellemző rájuk a perfekcionizmus. Nehezen döntenek, ennek hátterében a hibázás lehetősége miatti félelem áll. Erkölcsi normák terén merevek, rugalmatlanok. Érzelemkifejezésük gyér és korlátozott. A kontrollálatlan helyzetek kibillentik az egyensúlyukból, ilyenkor szorongóvá és gyanakvóvá válhatnak.

Fontos megemlíteni, hogy a kényszeres személyiségzavar és a kényszerbetegség (obszesszív-kompulzív zavar) két különböző pszichés zavar, bár bizonyos tünetek (például a kényszeres igény a szimmetriára) átfedést mutathatnak egymással.

A kényszeres személyiségzavar diagnózisa

Fiatal felnőttkortól kezdve számos különféle helyzetben megnyilvánuló, a renddel, perfekcionizmussal, mentális és interperszonális kontrollal való túlzott foglalkozás mindent átható mintázata. Hatására csökken a rugalmasság, nyitottság és hatékonyság. Az alábbiak közül 4 vagy több tünet szükséges a diagnózishoz.

  1. A tevékenység értelmét és lényegét elveszítve ragaszkodik a részletekhez, szabályokhoz, listákhoz, rendhez.
  2. A feladat befejezését akadályozó mértékben törekszik a tökéletességre.
  3. Szélsőséges munkamánia, ami kizárja a szabadidős tevékenységeket és a barátságokat (de nem a pénzhiány az oka).
  4. Túlzottan lelkiismeretes, aggályoskodó és rugalmatlan elvi, erkölcsi vagy értékekkel kapcsolatos kérdésekben.
  5. Képtelen kidobni tönkrement tárgyakat még akkor is, ha nincs érzelmi értékük.
  6. Nem szívesen ad át feladatot vagy dolgozik másokkal, hacsak nem alkalmazkodnak pontosan az ő módszereihez és elképzeléseihez.
  7. Másokkal és önmagával szemben is fösvény, a pénzt úgy tekinti, mint amit fel kell halmozni a jövőbeni katasztrófák esetére.
  8. Merev és makacs.

A kényszeres személyiségzavar kialakulása

A jelenleg is kutatott genetikai hajlamon túl, a tünetek hátterében és dinamikájában az érzelmileg nem hozzáférhető szülők iránti düh elnyomása és szimbolikus megjelenése áll. A tökéletesség által szeretnék elérni a soha meg nem kapott szülői figyelmet és elismerést, amire mindig is vágytak. De sajnos pont ez tartja őket távol a mélyebb érzelmi kapcsolatoktól.

A kognitív viselkedésterápiával, pszichodinamikus terápiával és séma terápiával hatékony eredményeket lehet elérni a zavar kezelése során. 

Amennyiben úgy érzed, pszichológus segítségére lenne szükséged, fordulj hozzánk bizalommal.

A személyiségzavarokat összefoglaló írásunkat itt találod.

Nem bíznak senkiben – a paranoid személyiségzavar

A paranoid személyiségzavar az egész személyiséget átható bizalmatlanságban és gyanakvásban nyilvánul meg.

Károly Fruzsina

Pszichológus, tanácsadó szakpszichológus, gyógypedagógus, integrált szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens