phone mail more_horiz
Budapestpszichológia Logo
 
https://budapestpszichologia.hu/images/articles/53/onmagunkhoz-nem-masok-agyan.jpg

Önmagunk felé nem mások ágyán vezet az út

A megcsalás hátterében különböző belső pszichés tényezők állhatak. Sokan az önértékelésükön esett csorbát igyekeznek ilyenkor kijavítani, mások csupán néhány negatív, mélyen rejtőző érzésünket próbáljuk meg elkerülni. Véleményem szerint mindez megfelelő bizalommal, önismerettel és a megfelelő kommunikációs stratégiákkal megelőzhető.

A megcsalás nem normatív

A munkám során egyre gyakrabban találkozom azzal a jelenséggel, hogy férfiak igyekeznek meggyőzni a párjukat, hogy ha egy férfi félre megy az természetes. A férfiaknak ez szükséglete, ez természetes, ez jár nekik, sőt, ehhez joguk van. A világ ilyen – vagy megszoksz vagy megszöksz – de ne félj, máshol is ez vár.

Biztos máshol is ez vár?

Minden alkalommal elképedve állok ezelőtt a nézőpont előtt. Bármilyen szituációról legyen is szó, nem szabad a megcsalást egy normatív keretbe helyezni. Ha elköteleződtél egy monogám párkapcsolatban, akkor annak viseld a következményeit is.

Önértékelésed, szabadságod benned van

A megcsalásnak több ok lehet a hátterében, melyek erős szenvedésnyomást, legyőzhetetlen vágyat generálhatnak a pár mindkét tagjában.  Az erős negatív érzések ellenére nem válhat elfogadott dologgá a megcsalás tárgya, mely felett szemet huny a megcsalt fél.

A megcsalás hátterében különböző belső pszichés tényezők állhatak. Gyakran önértékelésükön esett csorbát igyekeznek az emberek kijavítani, vagy önértékelésük egyszerű kielégítése során saját nagyszerűségüknek szeretnének tanúbizonyságot szerezni. Olykor párunk elutasításától való félelem kerget minket más valakinek a karjaiba, vagy szabadságérzetünk hajszolása is lehet a megcsalás mögött, mely délibábként kergethető egyik külső kapcsolattól a másikig.  

Természetesen megjelenhet az erős érzelmi fellángolás, akár szerelem érzése is, mely sokkal erősebben lángol, mint a partnerünk mellett kihunyóban lévő alig parázsló láng.

Belső félelmek is motiválhatnak.

A kötődéstől való félelem is állhat a háttérben

Megcsalás által remekül elkerülhetővé válhat egy stabil kiegyensúlyozott párkapcsolat kialakítása is. Ha valakiben erős a félelem az elhagyástól vagy attól, hogy megcsalhatják, remekül elkerülheti a valódi kötődést a külső kapcsolatok álltál. Végül a konfliktusra vagy a szakításra nem a saját személyiségjegyei miatt, hanem csupán zabolátlan szexuális vágyai miatt került sor.

A megcsalások megelőzhetőek

Véleményem szerint a megcsalások megelőzhetőek lehetnek, ha a pár tagjai megfelelő bizalommal és megfelelő kommunikációs stratégiákkal fordulnak egymás felé.

Érzéseink kifejezése során át lehet beszélni, hogy kiben milyen félelem, szorongás, egyéb negatív érzés jelent meg. 

Ha képes vagy kifejezni a benned rejlő érzéseket, és a párod képes erre empatikusan reagálni, illetve ez visszafele is működik, akkor a megcsalásokhoz vezető tényezőket kezelni lehet.

A klienseimnél látom, hogy ez gyakran egy ismeretlen forgatókönyv a számukra. Félelemmel és szorongással tölti el őket az érzéseik és igényeik kifejezése, és könnyebb útnak tűnik egy szerető vagy egy prostituált karjaiban elmondani azokat.

Vállald fel az érzéseidet és igényeidet

Egy párkapcsolat akkor működik jól, ha érzelmi biztonságot ad, ahol őszintén lehet beszélni a bennünk lévő érzésekről, igényekről.  

Ha elmondod a párodnak, hogy magányos vagy, nem vagy elégedett önmagaddal, vagy vágysz a közelségére, az sokkal jobb út, mint a megcsalást választani.

Ha mindketten képesek vagytok felvállalni az érzéseiteket és igényeiteket, akkor érzelmileg közelebb kerülhettek egymáshoz és akár közösen is megélhettek olyan helyzeteket, amivel feldobhatjátok a szexuális életeteket.

A külső kapcsolatok gyakran valami hiányt jeleznek

Tapasztalatom szerint, a változatos szexuális igényekkel és új partnerek iránti vággyal csupán néhány negatív, mélyen rejtőző érzésünket próbáljuk meg elkerülni. Ilyenkor hajlamos az ember feljogosítani magát, hogy neki ez jár, megengedheti magának.

Ha felmerül benned egy ilyen érzés, és már meg is magyaráztad, hogy miért mehetnél félre, akkor állj meg egy percre, és próbáld meg átgondolni, milyen érzések vannak benned, milyen érzelmi igényed nincs kielégítve. Illetve azt, hogy erről hogyan tudnál beszélni a pároddal.

Van, amit jobb elengedni

Természetesen vannak kapcsolatok, amik egy idő után kihűlnek, nem működnek. Ezeket a kapcsolatokat gyakran nem lehet megjavítani, és érdemesebb inkább elengedni őket. Ám az ilyen helyzetekben is jobb út az őszinte kommunikáció, mint a megcsalás.

Ha párkapcsolati vagy szexuális problémáid vannak, fordulj hozzánk bizalommal.

Mi van, ha elvesztem önmagam?

Néha úgy érezzük, muszáj megváltoznunk. A változás azonban azzal is jár, hogy személyiségünk fontos vagy fontosnak tűnő alapköveit el kell engednünk.

Hámornyik László

Tanácsadó szakpszichológus, munka- és pályatanácsadó, karrier coach, pszichodráma asszisztens