phone mail more_horiz
Budapestpszichológia Logo
 
https://budapestpszichologia.hu/images/articles/74/orientacios-infok.jpg

Fontos információk az ingyenes orientációs ülésekről

A Budapest Pszichológia 2024 május elsejétől kezdődően megszüntette az ingyenes orientációs üléseket.

Ez a leírás a 2024 május elsejével kivezetett ingyenes orientációs ülésekról szól, ezért már elavult.

Egyéni ülések esetében a Budapest Pszichológia rendelőiben ingyenes az első találkozás egy új pszichológussal, ezeket orientációs üléseknek hívjuk. Alább röviden bemutatjuk, hogy miért tartunk ilyen üléseket, és hogy mit, illetve mit nem érdemes várnod tőlük.

Az ülések hossza jellemzően nem hosszabb mint 30 perc, bár elvétve akad olyan kollégánk, aki hosszabb orientációs üléseket tart. Az ingyenes találkozó célja nem a konzultációs folyamat elkezdése, vagy bármilyen diagnózis felállítása, hanem az, hogy a felek megismerjék egymást, és kiderüljön, mennyiben képesek a jövőben együtt dolgozni.

Számos oka lehet annak, hogy ez az együttműködés nem jöhet létre. Elképzelhető, hogy a probléma jellegéből adódóan kollégánk nem tud segíteni, és másik szakemberhez vagy esetleg olyan intézményhez kell küldenie az érdeklődőt, ahol megfelelő ellátást kaphat. Az is előfordulhat, hogy különféle okokból (pl.: életkor) az érdeklődő nem tud kapcsolódni a pszichológushoz, nem képes megnyílni neki. Ilyen esetekben nem tartjuk etikusnak ezért az első találkozóért pénzt kérni.

Ideális esetben tehát, ilyenkor a felek megismerik egymást, és ha úgy érzik, van elegendő esély az eredményes együttműködésre, megbeszélik az első ülésük időpontját, amikor a probléma mélyebb feltárása elkezdődhet.

Lényeges, hogy a megbeszélt időpontban a szakember számít az érdeklődő érkezésére, ezért amennyiben valaki nem tud eljönni, mindenképp időben mondja le az időpontot. Ellenkező esetben nem tudunk lehetőséget biztosítani egy újabb ingyenes orientációs ülésre.

Van lehetőség kihagyni az orientációs ülést?

Természetesen. Amennyiben valaki a pszichológus szakvéleményét szeretné kérni, ezt mindenképp jelezze az asszisztenseknek, akik az ülés típusát egyeztetni fogják a pszichológussal. Bizonyos esetekben az is előfordul, hogy a pszichológus javasolja az orientációs ülés elhagyását, de ezt nem kötelező elfogadni.

Fontos megjegyezni azt is, hogy orientációs üléseket csak az egyéni ülések előtt tartunk, a párterápiás vagy két pszichológussal dolgozó ülések esetében nem.

Önként vállalt szolgaság – a dependens személyiségzavar

A dependencia mint személyiségvonás nem feltétlen diszfunkcionális, de túlzott mértékben már komoly problémát okoz.

Szabó Renáta

Pszichológus, tanácsadó szakpszichológus