phone mail more_horiz
Budapestpszichológia Logo
 
https://budapestpszichologia.hu/images/articles/9/mikor-erdemes-pszichologushoz-fordulni.jpg

Mikor érdemes pszichológushoz fordulni?

Az emberek általában saját problémáik megoldásához szokták pszichológus segítségét kérni, legyen szó akár komoly pszichiátriai betegség terápiás kezeléséről vagy egy nehéz élethelyzetből adódó lelki teherről.

A megfelelő szakember kiválasztása kulcsfontosságú, hiszen, a problémák és a szakemberek egyarán sokfélék lehetnek, az összeillés egyáltalán nem garantált. A Budapest Pszichológia rendelőjében ezért külön lehetőség van orientációs beszélgetést kérni. A beszélgetés segít eligazodni a magyar pszichológia és pszichiátria zegzugos világában: ilyenkor nem magáról a problémáról, hanem a kezelésben szóba jöhető szakemberekről és módszertani lehetőségekről beszélgetünk. Mindig fontos a tisztánlátás, a lehetőségek ismerete, mielőtt elindulunk egy úton.

Test és lélek

Elménk sajnos ugyanúgy lebetegedhet, mint testünk bármely része. A lélek betegségeit időnként gyógyszerekkel is szükséges lehet kezelni. A gyógyszeres kezelés mellett azonban fontos, hogy pszichológiai terápia is segítse a gyógyulást. Ez teszi lehetővé, hogy hosszabb távon a gyógyszerek esetleg elhagyhatóak legyenek. Gyakori jelenség, hogy a pszichiátriai kezelés során a pszichiáterek az évek során egyre több és egyre erősebb gyógyszereket írnak fel a klienseiknek. A Budapest Pszichológia rendelőjében a pszichológiai és a pszichiátriai kezelés integráltan zajlik. A cél az optimális lelkiállapot megszerzése, nem az élethosszig tartó kezelés.

Kivételes helyzethez kivételes pszichológus kell

Egy jó pszichológus, amíg saját kompetenciájának területén belül marad, számos módon segíthet teljesen egészséges embereknek is. Vannak gyermekekre, tanulási problémákra szakosodott pszichológusok, mások párkapcsolati és szexuális problémákban tudnak hatékony segítséget nyújtani. Olyan pszichológus is van, aki kimondottan az abúzív házasságokból történő kilépésben segíti a klienseit. 

Összességében, akkor érdemes pszichológushoz fordulnunk, ha úgy érezzük, hogy olyan problémába ütköztünk, amit önerőből nem tudunk megoldani, és ez akadályoz minket a mindennapi életvitelünkben. Ezután már csak meg kell találnunk azt a szakembert, aki minél régebben és minél sikeresebben foglalkozik ezzel a területtel. Ebben tudunk is segíteni, ha úgy érzed, itt az idő, foglalj időpontot.

Egyszer fent, egyszer lent - a bipoláris zavar

A depressziós és mániás szakaszoknak a váltakozása pusztító hatással lehet betegre és környezetére egyaránt.

Dudás Krisztián Sándor

Pszichológus, klinikai szakpszichológus jelölt, szupervizor