/images/blog/leads/hogyan-vegyem-ra-a-paromat-a-parterapiara.jpg

Hogyan vegyem rá a páromat a párterápiára?

Sok kliensben felmerül az egyéni terápia  során, hogy szívesen járna párterápiába a kedvesével. Ennek általában az szokott lenni az akadálya, hogy a másik fél gyakran hallani sem akar arról, hogy felkeressenek egy szakembert. Ebben a cikkben ahhoz fogunk néhány ötletet adni, hogy hogyan tudod motiválni magad és a párodat, hogy elmenjetek párterápiába.

 

Fogadd el, hogy párkapcsolati problémátok van

Talán a legnehezebb rész elfogadni, hogy gond van a kapcsolatotokban. Ha kimondod, hogy párterápiába szeretnéd, hogy menjetek ezzel azt is kimondod, hogy gond van köztetek. Annak ellenére, hogy ez az első lépés a megoldás felé, nagyon nehéz ezt elfogadni.

Egy boldog párkapcsolat 

Légy őszinte

Mondd el mi az, ami bánt, mi az, ami zavar, és indokold meg, hogy miért szeretnéd, hogy szakemberhez forduljatok. Az érzéseid őszinte kommunikálása sokat segíthet ebben a nehéz helyzetben. 

 

Légy megértő

Próbálj meg empatizálni a pároddal. Ha elmondod neki őszintén az érzéseidet a kapcsolatotokat illetően lehet hidegzuhanyként éri. Próbálj az ő fejével is gondolkodni. Ha erőlteted a dolgot és nem próbálod megérteni a másik álláspontját könnyen ellenállásba ütközhetsz. 

 

Adjatok egy esélyt a változásnak

A párterápia egy lehetőség a változásra és a fejlődésre. Ez a terápiás forma nem árul zsákbamacskát, az is benne van, hogy szakítotok, de bizonyos helyzetben ez is eredmény. 

 

A pszichológus sokat segíthet

A párterápia során más megvilágításban láthatjátok a problémáitokat. Egy szakember által irányított beszélgetés során a hétköznapi konfliktusok mélyén gyökerező problémák kerülhetnek a felszínre. Ezáltal a konfliktusok is más dinamikát kapnak, ahol a valódi érzésekre és igényekre helyeződik a fókusz. 

 

A problémák önmaguktól nem oldódnak meg

A homokba dugott fejek sosem vezetnek megoldáshoz, néha konfrontálódnunk kell a kedvesünkkel is, mert olykor a konfliktusok előre viszik a kapcsolatot. A párterápia abban is segíthet, hogy felvállaljátok az érzéseiteket és akár konfliktusok árán kiálljatok az igényeitek mellett. Mint minden terápia, a párterápia is a fejlődésről szól. 

Örökké együtt

A párterápia energiát és lendületet ad

A párterápia képes energetizálni a kapcsolatot és ezáltal serkenteni benneteket a változás felé, ugyanakkor nem egy csodaszer, ami pár alkalom után egy csapásra megjavítja a kapcsolatotokat. Ahhoz, hogy változást érjetek el, rengeteg energiát kell belefektetni az ülésekbe és az ülések közötti hétköznapokba is. Amennyiben rászánjátok magatokat, és kellő energiát fektettek a terápiába, akkor elérhetitek a vágyott céljaitokat.

Ha felmerült benned, hogy szívesen eljönnétek a pároddal egy ingyenes orientációs beszélgetésre, fordulj hozzánk bizalommal!

A terápiás kapcsolat

Böszörményi Luca

Pszichológus, klinikai szakpszichológus jelölt.