phone mail more_horiz
Budapestpszichológia Logo
 
https://budapestpszichologia.hu/images/articles/22/hogyan-vegyem-ra-a-paromat-a-parterapiara.jpg

Hogyan vegyem rá a páromat a párterápiára?

Sok kliensben felmerül az egyéni terápia  során, hogy szívesen járna párterápiába a kedvesével. Ennek általában az szokott lenni az akadálya, hogy a másik fél gyakran hallani sem akar arról, hogy felkeressenek egy szakembert. Ebben a cikkben ahhoz fogunk néhány ötletet adni, hogy hogyan tudod motiválni magad és a párodat, hogy elmenjetek párterápiába.

Fogadd el, hogy párkapcsolati problémátok van

Talán a legnehezebb rész elfogadni, hogy gond van a kapcsolatotokban. Ha kimondod, hogy párterápiába szeretnéd, hogy menjetek ezzel azt is kimondod, hogy gond van köztetek. Annak ellenére, hogy ez az első lépés a megoldás felé, nagyon nehéz ezt elfogadni.

Egy boldog párkapcsolatban élő fiatal fár a hegyen
Minden kimondott igazság közelebb visz a boldogsághoz.

Légy őszinte

Mondd el mi az, ami bánt, mi az, ami zavar, és indokold meg, hogy miért szeretnéd, hogy szakemberhez forduljatok. Az érzéseid őszinte kommunikálása sokat segíthet ebben a nehéz helyzetben. 

Légy megértő

Próbálj meg empatizálni a pároddal. Ha elmondod neki őszintén az érzéseidet a kapcsolatotokat illetően lehet hidegzuhanyként éri. Próbálj az ő fejével is gondolkodni. Ha erőlteted a dolgot és nem próbálod megérteni a másik álláspontját könnyen ellenállásba ütközhetsz. 

Adjatok egy esélyt a változásnak

A párterápia egy lehetőség a változásra és a fejlődésre. Ez a terápiás forma nem árul zsákbamacskát, az is benne van, hogy szakítotok, de bizonyos helyzetben ez is eredmény. 

A pszichológus sokat segíthet

A párterápia során más megvilágításban láthatjátok a problémáitokat. Egy szakember által irányított beszélgetés során a hétköznapi konfliktusok mélyén gyökerező problémák kerülhetnek a felszínre. Ezáltal a konfliktusok is más dinamikát kapnak, ahol a valódi érzésekre és igényekre helyeződik a fókusz. 

A problémák önmaguktól nem oldódnak meg

A homokba dugott fejek sosem vezetnek megoldáshoz, néha konfrontálódnunk kell a kedvesünkkel is, mert olykor a konfliktusok előre viszik a kapcsolatot. A párterápia abban is segíthet, hogy felvállaljátok az érzéseiteket és akár konfliktusok árán kiálljatok az igényeitek mellett. Mint minden terápia, a párterápia is a fejlődésről szól. 

Örökké együtt feliratú tábla az erdőben
Néha konfrontálódnunk kell a kedvesünkkel is, mert olykor a konfliktusok előre viszik a kapcsolatot.

A párterápia energiát és lendületet ad

A párterápia képes energetizálni a kapcsolatot és ezáltal serkenteni benneteket a változás felé, ugyanakkor nem egy csodaszer, ami pár alkalom után egy csapásra megjavítja a kapcsolatotokat. Ahhoz, hogy változást érjetek el, rengeteg energiát kell belefektetni az ülésekbe és az ülések közötti hétköznapokba is. Amennyiben rászánjátok magatokat, és kellő energiát fektettek a terápiába, akkor elérhetitek a vágyott céljaitokat.

Amennyiben felmerült benned, hogy szívesen eljönnétek a pároddal, fordulj hozzánk bizalommal!

Érzelmeid asszertív kifejezésével elérheted a céljaidat

Az asszertív kommunikáció csak három alapvető lépésből áll, és segíthet elérni a céljaidat.

Homonnai Mónika

Pszichológus, szexuálpszichológiai szakpszichológus, pár- és családterapeuta