phone mail more_horiz
Budapestpszichológia Logo
 
https://budapestpszichologia.hu/images/articles/11/hogyan-valasszak-pszichologust.jpg

Hogyan válasszak pszichológust?

A pszichológus-választás legkézenfekvőbb módja, hogy megkérjük az egyik megbízható ismerősünket, hogy ajánljon valakit. Ez kétségtelenül egy járható út, de számos kérdést is felvet, ezekről lesz most szó.

Mindenkinek a saját döntése, hogy hogyan éli az életét. Mit kezd az érzéseivel? Mit kezd a gondolataival vagy a családtól szerzett útravalókkal? 
Az egyik megoldás, hogy ezekre nem figyel az ember és éli tovább a mindennapokat. Ez azonban csak az ideális körülmények között élők számára működik. A többiek estében eljöhet az a pont, amikor úgy érzik valami nem stimmel, gyakran ugyanabba a szituációkba esnek egyre nehezebben viselik a kudarcokat vagy éppen a környezetük viseli őket egyre nehezebben.

Ilyenkor mindenkiben felmerül, hogy segítséget kérjen.

Ki a jó szakember, kit válasszak?

A válasz megtalálásában segítségre lehet ez a gondolat: amiben hiszel, abban üdvözülsz.
Vagyis olyan területét válaszd a segítségkérésnek, amiben hiszel, amivel tudsz azonosulni. Ha a spiritualitásban hiszel, menj el ebbe az irányba, ha a pszichológiában vagy a gyógyszeres kezelésben, akkor pedig orientálódj ezek felé. Ha már a legelején megalkuszol és olyan segítséget választasz, amiben nem is hiszel igazán, valószínűleg a várt eredmény sem fog megjelenni.

Szimpátia

Szimpátia nélkül nem megy a választás. Ha a pszichológus vagy a segítő szakember nem szimpatikus neked, akkor is érdemes tovább keresni. Nehéz a legféltettebb titkaidról, érzéseidről beszélni egy olyan embernek, aki valamiért antipatikus a számodra. A terápiás kapcsolat kialakulásához időre van szükség és hatékony eredményeket lehet elérni, ha már kialakult a munkamód. De ha a legelején belső ellenállást érzel, akkor érdemes tovább állni.

Elköteleződés

A pszichológushoz járás és a terápiás munka komoly elköteleződést jelent mind érzelmi, mind anyagi, mind a ráfordított idő szempontjából. Leggyakrabban heti rendszerességgel jár az ember pszichológushoz és 10.000 forinttól, akár 20-30.000 forintot is otthagyhat egy alkalommal. Ezeket is nagyon fontos figyelembe venni, mielőtt belevágsz a terápába. Mennyire fér bele nekem ez? Hogyan tudom megoldani? Amikor elmész egy pszichológushoz, nem kell rögtön elköteleződni, pár alkalom után úgy is érezni fogod, hogy ez az út a te utad-e.

Jó szakember

Nehéz megállapítani, hogy ki a jó szakember. Mi alapján döntsünk? Egy letisztult, igényes honlap alapján hozható a legbiztosabb döntés? Vagy megelégedettséget mutató visszajelzések a kliensektől? Netán magas árak, több oldalon felsorolt szakmai tapasztalat?

Talán egyik se tudja tökéletesen előre jelezni, hogy milyen lesz a közös munka és annak a hatékonysága. Érdemes bevetni a kapcsolati hálódat, van-e az ismeretségi körödben olyan pszichológus, akit szívesen ajánlanak. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy attól, hogy egy ismerősödnek segített, nem feltétlenül lesz a ti közös munkátok is ilyen gyümölcsöző. Ilyenkor is fontos a megérzésedre hallgatni, illetve ahhoz a szakemberhez fordulj, aki az adott problémakört jól ismeri.

Légy őszinte!

A terápia egy befektetés, annyit tudsz belőle kamatoztatni, amennyit beleteszel. Ha nem vagy őszinte a pszichológusoddal, akkor a terápia eredményességét csökkented. A terápiás tér egy biztonságos közeg, ahol elmondhatsz bármit és a gondolataidat, érzéseidet, titkaidat egy szakember megfelelően kezeli és megőrzi.

A terápiás munka nem csodaszer, nem hat azonnal, időre és rengeteg befektetett energiára van szükség ahhoz, hogy eredményeket lehessen elérni. Az emberi kaland legnagyszerűbb élménye, amikor meghaladhatjuk saját korlátainkat és olyasmire válunk képessé, amit korábban el sem képzelhettünk volna. Ennek a királyi útja az önismeret és erre tudjuk mindannyian a pszichológusokat igazán használni. A pszichológus ugyanis segít meglátni azt, amit magunkban nem vennénk észre. Ez mindenkire igaz, ezért járnak pszichológusok is pszichológushoz.

Amennyiben úgy érzed, eljönnél hozzánk, kérj időpontot.

Nem bíznak senkiben – a paranoid személyiségzavar

A paranoid személyiségzavar az egész személyiséget átható bizalmatlanságban és gyanakvásban nyilvánul meg.

Békefi Róbert

Tanácsadó szakpszichológus