phone mail more_horiz
Budapestpszichológia Logo
 
https://budapestpszichologia.hu/images/articles/33/hisztrionikus-szemelyisegzavar.jpg

Azt nyújtják, amit várunk – a hisztrionikus személyiségzavar

A hisztrionikus személyiségzavar tüneti képére jellemzők a túlzott érzelmi megnyilvánulások és a figyelemfelkeltő viselkedés. Olyan mintha mindig felvett szerepet játszanának. Megfigyelhető a külső megerősítések iránti sóvárgás, impulzivitás és a rendszeres stimulációkeresés.

Nehezen viselik a frusztráló helyzeteket, hajlamosak a manipulációra, nehézségek hatására testi tünetekre panaszkodnak. Jellemző rájuk a kacér, kihívó viselkedés, és a szexuális partnerek gyakori váltogatása. Szexuálisan provokatív viselkedés gyakran frigiditással párosul: flörtölnek, de mélyebb érzésekre és kielégülésre is képtelenek.

A szélsőséges és látványosan kifejezett érzések általában felszínesek, nem mélyek. Mély és tartós kapcsolatokat nehezen alakítanak ki. Mások érzéseit, érdekeit nehezen veszik figyelembe, viselkedésüket főleg saját élvezetük motiválja. Jellemezhetik őket dührohamok, érzelmi megnyilvánulások, demonstratív öngyilkossági kísérletek is.

A hisztrionikus személyiségzavar diagnózisa

A tüneti kép olvasása során sokan talán felismertek egy-egy jellemzőt a saját maguk vagy épp a környezetükben élők viselkedésében. Annak érdekében, hogy elkerüljük a téves diagnosztizálást, fussuk át a diagnosztikai kritériumokat. Ne feledd, diagnózist csak szakember adhat!

Kora felnőttkortól kezdve számos különféle helyzetben túlzott emocionalitásban és figyelemfelkeltésben megnyilvánuló viselkedés. Legalább 5 tünetnek jelen kell lenni az alábbiak közül:

  1. Kényelmetlenül érzi magát olyan helyzetekben, ahol nem ő van a figyelem középpontjában.
  2. Másokkal való kapcsolatát gyakran szexuálisan csábító vagy provokatív magatartás jellemzi.
  3. Gyorsan változó és felszínes érzelmeket mutat a környezete felé.
  4. Külső megjelenését folyamatosan a figyelem felkeltésére használja.
  5. Túlzottan hangulatkeltő, részletekre nem figyelő a beszédstílusa.
  6. Dramatizáló, teátrális, felfokozott érzelmeket fejez ki.
  7. Mások vagy a körülmények által könnyen befolyásolható.
  8. Kapcsolatait sokkal intimebbnek tekinti, mint amilyenek valójában.

Viselkedésük hétterében az áll, hogy igyekeznek elrejteni a saját magukban rejlő üresség érzést, mely helyett azzal foglalkoznak, milyen érzéseket váltottak ki másokból. Ezzel a megküzdési móddal elkerülhetik a saját sérelmeikkel való szembenézést. 

A hisztrionikus személyiségzavar kialakulása

Kialakulásának hátterében általában a kora gyermekkori szülő-gyermek kapcsolat, a büntetések és jutalmazások nem meg felelő alkalmazása áll. Jutalmazást a szülői elvárások teljesítése miatt kaphattak, de a jutalmazás rendszertelensége miatt a viselkedés elsődleges célja a jutalom elnyerése lett. Kompetenciaérzésük és önértékelésük így mások elismerésének függvényében alakult ki.

Kognitív viselkedésterápiával, egyéni dinamikus terápiával és sématerápiával hatékony eredményeket lehet elérni a zavar kezelésében.

Amennyiben úgy érzed, pszichológus segítségére lenne szükséged, fordulj hozzánk bizalommal.

A személyiségzavarokat összefoglaló írásunkat itt találod.

Csapongó érzelmek viharában – a borderline személyiségzavar

Lehet valaki iránt egyszerre mindent elárasztó imádatot és gyűlöletet érezni?

Kálmán Rita

Pszichológus, tanácsadó szakpszichológus