phone mail more_horiz
Budapestpszichológia Logo
 
https://budapestpszichologia.hu/images/articles/27/antiszocialis-szemelyisegzavar.jpg

Olyanok, mint Tony Montana – az antiszociális személyiségzavar

Antiszociális személyiségzavar. Lehetséges, hogy nem mond túl sokat első hallásra, ám a pszichopatákról szinte mindenki hallott, nemde? A média összemossa a pszichopátiát, a szociopátiát és az antiszociális személyiségzavar definícióit. Az antiszociális személyiségzavar a klinikai szintű pszichopátiát jelzi. 

Sok filmben és könyvben találkozhatsz pszichopatákkal. Manapság rengeteg sorozat és regény szól bűnöző lángelmékről (akiknek a legvégsőkig szurkolunk) vagy sorozatgyilkosokról, akiknek mindig egy lépéssel a többiek – és a néző – előtt járnak. A valóságban persze nem ennyire érdekfeszítő és szimpatikus a pszichopaták viselkedése, inkább ellenszenvet váltanak ki a környezetükből. Tom Cruise által alakított Barry Seal vagy Leonardo DiCaprio által alakított Jordan Belfort karakterek helyett tehát sokkal reálisabb képet fest a zavarról Al Pacino által alakított Tony Montana.

Az antiszociális személyiségzavar diagnózisa

Definíció szerint 15 éves kortól nyilvánul meg a tünetegyüttes, melynek mások jogainak semmibevétele és megsértése van a fókuszában. A diagnózishoz az alábbi tünetek közül 5 vagy több megléte szükséges.

  1. Képtelen a törvények betartásával a szociális normákhoz alkalmazkodni, így ismételten olyan cselekményeket követ el melyekért letartóztatják.
  2. Csalási hajlam ismétlődő hazudozással, álnevek használata; személyes előny vagy öröm érdekében mások becsapása.
  3. Impulzivitás vagy tervezés és előrelátás hiánya.
  4. Ismétlődő verekedést, támadást eredményező ingerlékenység és agresszivitás.
  5. Saját vagy mások biztonságának vakmerő semmibevétele.
  6. Ismétlődő hibákhoz vezető makacs felelőtlenség, ami a folyamatos munkavégzés vagy a pénzügyi kötelezettségek megszegésével jár.
  7. Lelkiismeret furdalás, bűntudat hiánya, emiatt indifferens vagy jogos számára mások bántalmazása, becsapása vagy meglopása.

Nem szeret, nem szorong, nem tanul

A tüneti képet könnyedén le lehet írni az antiszociális személyekre jellemző negatív hármassal: Nem szeret, nem szorong, nem tanul. A fő jellemzőket két kategóriába sorolhatjuk, az egyik az affektív stílus, a másik az életvitel.

Affektív stílus:

  • hamisság és felszínesség
  • éncentrikusság
  • nagyzolás, grandiozitás
  • megtévesztés és a manipuláció
  • sekélyes érzelmek, empátia, megbánás és bűntudat hiánya

Életvitel:

  • impulzivitás, magatartáskontroll hiánya
  • izgalom iránt szükséglet
  • felelőtlenség
  • korán jelentkező magatartási problémák
  • felnőttkori antiszociális magatartás

Az előfordulásuk a férfiaknál háromszor gyakoribb mint a nőknél. Az első tünetek gyakran az általános iskolást kort megelőző években jelennek meg.

Minél fiatalabb korban kezdődnek és minél tartósabban fennállnak a gyermekkori tünetek, annál valószínűbb az antiszociális személyiségzavar kialakulása, de személyiségzavar diagnózisa csak 18 éves kortól adható.  

A zavar általában gyermekkorban kezdődik és a kései 20-as, korai 30-as években teljesedik ki.  

A pszichés betegségek közül az antiszociális személyiségzavar kezelése kecsegtet a legkisebb reménnyel. A kezelést végző szakembernek tapasztaltnak kell lennie, hogy képes legyen felismerni és kezelni a manipulációt és a félrevezetést a terápia során. Hosszú távú terápia hozhat változást a páciens állapotában, de a gyógyulás esélye sajnos csekély. 

A személyiségzavarokat összefoglaló írásunkat itt találod.

Minden, amit a személyiségzavarokról tudni érdemes

A személyiségzavar szó hallatán sokakban egy ijesztő kép jelenik meg egy pszichiátriai ápoltról.

Dudás Dóra

Pszichológus, klinikai szakpszichológus jelölt