phone mail more_horiz
Budapestpszichológia Logo
 
https://budapestpszichologia.hu/images/articles/17/a-tokeletesseg-illuzioja-a-parkapcsolatokban.jpg

A tökéletesség illúziója a párkapcsolatokban

Rendelésünkön gyakorta találkozunk olyan kliensekkel, akik azért jelentkeznek hozzánk, mert a párkapcsolatukban vagy a szexuális életük terén gyökeres változásokat szeretnének elérni. Minden eset más és más, de ezeknek az embereknek a problémái gyakran olyan elemeket tartalmaznak, melyeket mi szexuális tévhiteknek és mítoszok nevezünk.  Cikkeinkben azért mutatjuk be őket, mert már olyan mértékben a hétköznapjaink részei, hogy már észre sem vesszük őket. Most a tökéletes társ illúziójáról lesz szó.

Tökéletes szex

Jó szexet szeretnénk, olyan formában, ahogy az megfelel a személyi ízlésünknek és olyan mennyiségben, amennyiben igényeljük azt. Ez azonban csak az esetek elenyésző százalékában valósulhat meg. Amikor két ember szexszel egymással, akkor két szexuális kultúra találkozik, ahol az eltérő igények és szokások konfliktusokhoz is vezethetnek. Emiatt nem kell azonnal megszakítani a kapcsolatot, hogy egy jobb alternatívát keressünk. Érdemes ilyenkor türelmesnek, nyitottnak és megértőnek lenni a partnerünkkel, amellett, hogy igyekszünk saját igényeinket is kifejezésre juttatni. Attól, hogy a szexuális együttlét nem vezet azonnal többszörös orgazmushoz, nem kell eldobni ezt a lehetőséget, mint egy használt mozijegyet. Érdemes feltárni a problémát egy beszélgetéssel és elindulni közösen az összeszokás útján. Gondoljunk csak arra, az ember sokkal jobban megbecsüli azt, amiért megdolgozott, mint amit készen kap.

Tökéletes pár

Ahogy tökéletes szex, úgy tökéletes pár sem létezik. Ezt a tévhitet a pszichológusok a munkájuk során gyakran az ülések kezdetétől igyekeznek átkeretezni, és a tökéletes helyett az elég jó pár, elég jó párkapcsolat kifejezést használni. A tökéletes kifejezés egy hiba nélküli és az adott személyhez 100% -ban passzoló és alkalmazkodó embert ír le. Lássuk be: ez nem reális elképzelés. Persze, lehetnek romantikus elképzelések a hercegről fehér lovon, de ha a realitásokban gondolkodunk, a herceg egy menedzser és a fehér ló pedig egy középkategóriás autó. Az elég jó pár azt jelenti, hogy az illető bár rendelkezik hibákkal, de az elvárásainknak alapvetően megfelel és kielégíti azokat. Ez sem konfliktusmentes út. Itt is meg kell küzdeni az igények kifejezésével, egymás érzéseinek elfogadásával. 

A konfliktus egy lehetőség a fejlődésre

A konfliktusokon keresztül lesz lehetősége a kapcsolatnak arra, hogy fejlődjön, és mindkét fél egyre komfortosabban érezze magát benne. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a legnagyobb konfliktusaink a hozzánk legközelebb álló személyekkel szoktak zajlani. Akkor miért akarnánk mindezt elkerülve egy megrekedt állapotban tartani magunkat, azzal az illúzióval társítva, hogy van valahol egy tökéletes személy, aki ránk vár, és ott majd magától minden tökéletes lesz?

A rossz hangulat nem depresszió

Egyre gyakrabban használják a depressziós kifejezést arra, ha valakinek rossz kedve van. Ez több szempontból sem helyes.

Hegedüs Jenifer Zsuzsanna

Pszichológus, klinikai szakpszichológus jelölt, komplex integratív terapeuta jelölt