phone mail more_horiz
Budapestpszichológia Logo
 
https://budapestpszichologia.hu/images/articles/8/a-terapias-kapcsolat.jpg

A terápiás kapcsolat

Terápiás kapcsolatnak nevezzük azt az ideális nexust, ami a kliens és a terapeuta közötti munka során jó esetben kialakul. A jó terápiás kapcsolat teszi lehetővé a hatékony közös időtöltést, ami a kliens javára válik. Mivel a pszichológus a személyiségét is használja a terápia során, fontos, hogy megfelelő kapcsolat alakuljon ki közöttük.

A jó terápiás kapcsolat kialakulásában jelentős szerepe van a pszichológus szakértelmének és tudásának, de számos más okból is meghiúsulhat. Lehet, hogy személyes okokból nem szimpatikus neki a kliens, ezért nem tud feltétel nélküli támogatást biztosítani. A kliens részéről ugyancsak felmerülhet, hogy valamiért nem tud eléggé megbízni a terapeutában, ezért nem használ a terápia. Nem érdemes az ilyesmit kudarcként értelmezni, hiszen a hétköznapi életben is szimpátia alapján döntünk a legtöbb hasonló helyzetben. Ilyenkor újra kell próbálkozni, amíg megtaláljuk azt a számunkra megfelelő szakembert, akiben tudunk bízni.

Néha ösztönösen megbízunk idegenekben is.

Pszichológusváltás

Nem érdemes azon sem aggódni, hogy ezzel esetleg megbántjuk a pszichológust. A pszichológus ugyanis majdhogynem feltétel nélkül hisz a kliensében, és a terápiás helyzetben a lehető legjobbat akarja. Elképzelhető, hogy ehhez egy másik pszichológushoz kell fordulni.

A Budapest Pszichológia egyik fontos újítása, az orientációs beszélgetés, ahol egy olyan kollégánkkal beszélhetsz, aki széles ismerettel rendelkezik a szakma minden ágáról, és segít megtalálni neked a leginkább megfelelő szakembert és terápiát.

Potenciazavar vagy teljesítményszorongás?

A tabunak számító téma mögött lelki okok is állhatnak, amit időnként meglepően gyorsan fel lehet tárni.

Hegedüs Jenifer Zsuzsanna

Pszichológus, klinikai szakpszichológus jelölt, komplex integratív terapeuta jelölt