phone mail more_horiz
Budapestpszichológia Logo
 
https://budapestpszichologia.hu/images/articles/26/ferfiak-erzelmei.jpg

A férfi érzelmeinek kommunikálása

Rendelőnkben több pszichológus is dolgozott már a rendvédelemben, ezáltal elég széleskörű rálátással rendelkezünk a férfiak pszichológiához és terápiához kapcsolódó attitűdjeiről. A férfiakban kisgyerekkoruk óta erősek azok a gondolatok, hogy nem szabad sírni, ha valami fáj, az érzelmek kimutatása pedig férfiatlan viselkedés, ami a gyengeség jele.

Gyakran szoktuk hallani azt a kijelentést is, hogy ”a problémákról nem beszélni kell, a probléma azért van, hogy megoldjuk őket”. Azok a férfiak, akik ilyen vagy hasonló beállítottsággal rendelkeznek, nehezen képesek kommunikálni az érzéseiket, és nagyon nehezen tudják elfogadni, ha segítségre szorulnak.

Ebben a cikkben igyekszem néhány gondolatébresztő tanácsot adni, melynek célja, hogy csökkentsük a férfiakra jellemző negatív attitűdöket az érzelmek kommunikálásával kapcsolatban.

Fejezd ki az érzéseid!

Az érzelmek kommunikálása nem csak azt jelenti, hogy azt mondjuk el valakinek, hogy ha valamivel bajunk van, vagy rossz érzés van bennünk. Az is nagyon fontos, hogy oszd meg a másik féllel, ha örülsz valaminek, vagy éppen értékelsz valamit, amit érted tett.

Ha nem kommunikálsz, az érdektelenségnek tűnhet

Az emberek nem gondolatolvasók. Ha csak ülsz a kanapén, a párod nem fog rájönni, hogy milyen érzések vannak benned. Ha csak pihenni szeretnél és lazítani, ez is érthető, de fontos, hogy beszélj arról, mi van benned. Így elkerülhetitek a félreértéseket, és mindkettőtöknek könnyebb lesz.

Beszélj a problémáidról!

Fontos, hogy meg tudd osztani másokkal azt, ami zavar vagy foglalkoztat. Ettől nem veszted el a férfiasságod, ettől nem leszel gyenge. Nehézségeid megosztása nagymértékben képes megóvni a pszichés egyensúlyodat közép- és hosszútávon, ezáltal pedig erősebb leszel.

A gondok összekötnek másokkal

Sokan úgy gondolják, hogy a problémák szégyellni való dolgok, mert ha kiderülnek, a környezetben ellenszenvet, elutasítást válthatnak ki. Ez egy erősen romboló hatású tévhit. A gyakorlat azt mutatja, hogy ha megosztod a problémáidat valakivel, elmélyül és erősebb lesz közöttetek a viszony. A másik félben ugyanis bizalmat tud ébreszteni a nyíltságod, mely által ő is megoszthatja veled a problémáit, ezáltal kölcsönösen segíthettek egymáson.

Kerüld az alkoholt és a kábítószert!

A problémák súlya gyakran annyira nyomasztóvá válhat, hogy kézenfekvő és egyszerű megoldásnak tűnhet, hogy az alkoholhoz vagy kábítószerhez fordulj. Ez az út csak átmeneti enyhülést hoz, hosszú távú, valódi megoldást nem adhat. A fokozott alkohol- vagy kábítószer fogyasztás csak tovább súlyosbítja majd a társas kapcsolataid megromlását, és eltávolodsz azoktól, akikhez közeledned kéne.

Ha elutasításba ütközöl, ne hátrálj meg!

Lehet, hogy valakivel kapcsolatban olyan előfeltevésed van, hogy nem tud támogatni téged a problémáid megoldásában. Ilyenkor érdemes letesztelni ezt. Beszélj a bajodról! Ha nem azt a választ kapod, amire számítottál, ne csüggedj, menj tovább. Keress egy másik embert, aki lehet, jobban tud támogatni ebben a helyzetben. Egy negatív élmény után ne általánosíts mindenkire.

Merj segítséget kérni!

Ha úgy érzed elakadtál valamilyen nehézségeddel kapcsolatban, keress valakit, akiben megbízol, és beszélj neki a problémáidról. Barátaid és családtagjaid nagyon sokat tudnak segíteni egy ilyen helyzetben, akár csak azzal, ha beszélhetsz nekik az érzéseidről. Nem kell, hogy megoldják az aktuális, konkrét problémádat, az is sokat adhat, ha meghallgatnak. Amennyiben úgy érzed, hogy nincs ilyen személy a környezetedben vagy egy szakember segítségét szeretnéd kérni, fordulj hozzánk bizalommal. A Budapest Pszichológia szakemberei várnak egy ingyenes orientációs beszélgetésre.

Hogyan vegyem rá a páromat a párterápiára?

Ebben a cikkben ahhoz fogunk néhány ötletet adni, hogy hogyan tudod motiválni magad és a párodat, hogy elmenjetek párterápiába.

Szabó Renáta

Pszichológus, tanácsadó szakpszichológus